Shop

NKIR – Nederlands Kampioenschap Indoor Roeien

[Dutch announcement: Dutch National Championships Indoor Rowing - 30th of May 2024]

30 mei 2024

Met trots delen wij mee dat de NKIR 2024 zal worden verroeid op de RP3!

In samenwerking met NKIR commissie zal de aankomende editie; NKIR 2024 op 14 december as., een vernieuwde versie krijgen. Dit betekent voor velen een grote verandering. Daarom willen wij u graag inlichten wat deze verandering precies inhoudt en de mogelijke vragen die er zijn op voorhand te beantwoorden. We willen ook graag uitleggen wat een goede voorbereiding, in aanloop naar de NKIR op een RP3, zou kunnen zijn. 

Waarom de overstap naar RP3?

Tegenwoordig wordt er op steeds meer roeiverenigingen getraind op RP3 en ergometertesten gedaan. TeamNL Roeien is een aantal jaar geleden helemaal overgestapt naar RP3 en daarmee nationaal en internationaal koploper in de roeiwereld. NKIR gaat daarom mee in deze trend om verschillende redenen. 

In samenwerking met RP3 zien wij de mogelijkheid om het toernooi naar een hoger niveau te tillen met o.a. de introductie van prijzengeld en nieuwe (internationale) velden. Verschillende internationale toproeiers hebben aangegeven graag mee te willen doen aan een NKIR op de RP3. Ook zien wij dat in de Nederlandse roeiwereld de norm steeds meer verschuift naar RP3 als het gaat om ergometertesten (profieltesten). Door de wedstrijd op deze manier te verroeien willen we zorgen dat in alle velden en leeftijdscategorieën de beste roeiers van Nederland hun 2k-prestaties kunnen laten zien op het NK.

Niet alleen zal het zorgen voor een hoger niveau; met RP3 wordt het ook een interactiever en leuker evenement voor alle deelnemers en toeschouwers. Dankzij de software van RP3 en de RP3 Rowing app wordt het publiek live meer betrokken bij het dagprogramma. Nieuwe velden en nummers zullen ook een frisse wind door het evenement halen. Denk aan races en challenges die je samen met een hele 8 of met z’n tweeën tegelijk kan roeien.

Een niet geheel onbelangrijke toevoeging aan de komende editie, is de introductie van prijzen en prijzengeld voor de winnaars. In de hoofdvelden zullen prijzen te winnen zijn, over de invulling hiervan volgt later meer. 

Leen-ergometers

Voorbereiding is het halve werk! Veel verenigingen hebben vooralsnog vooral Concept2 machines staan en nog weinig RP3’s. Om te zorgen dat iedereen zich goed kan voorbereiden op de NKIR 2024 hebben we daarvoor in de samenwerking wat op bedacht. In aanloop naar de NKIR zal RP3, naast het reguliere aanbod, (een beperkt aantal) machines in bruikleen beschikbaar stellen voor verenigingen die geen of te weinig machines hebben, zodat iedereen zich vanuit zijn eigen vereniging goed kan voorbereiden op de NKIR.

Verenigingen kunnen zich hiervoor aanmelden en middels een voorinschrijving (zie punt 1.1 in de FAQ) in aanmerking komen om van dit aanbod gebruik te maken. Deze machines zullen voorafgaand aan de NKIR (op 12 of 13 december) weer ingeleverd worden om te gebruiken in de warmroeihal.

Wij begrijpen dat deze aankondiging wat vragen kan oproepen. Om al deze vragen te beantwoorden hebben we een FAQ (Frequently Asked Questions) samengesteld. Denk aan onderwerpen zoals het lenen van RP3's, trainen en voor op een RP3, prijzen en prijzengeld, hoe het evenement er uit zal gaan zien en nog meer. U kunt hiervoor de bijlage raadplegen of op de website kijken. 

FAQ - Frequently Asked Questions

1.1 Wij hebben nog geen (geld voor) RP3. Hoe kunnen we ons toch voorbereiden en meedoen?

1.2 Maar gaat zo’n RP3 niet snel stuk? Wat is de duurzaamheid van RP3?

1.3 Hoe doe ik een 2k op een RP3?

1.4 Prijzengeld, leuk. Dat is vast voor de toproeiers, dan kan ik zelf niks winnen.

1.5 Is het roeien op een RP3 heel anders?

1.6 Heb je een tablet nodig?

1.7 Heb je aparte software nodig?

1.8 Welk model wordt er gebruikt op de NKIR?

1.9 Zijn er verlengde RP3’s?

2.0 Hoe stel ik mijn RP3 goed af? 

2.1 Hoe werkt de drag factor (K Factor) op de RP3?

2.2 Werken de tablets via bluetooth / wifi? 

2.3 Ik krijg geen connectie met de RP3 en mijn telefoon. Hoe op te lossen?

2.4 Wat te doen door roeiers zonder smartphone?

2.5 Waar kan ik de RP3 Rowing app downloaden?

2.6 Kan ik onze RP3's een servicebeurt geven?

Mijn vragen zijn nog niet beantwoord, wat moet ik nu doen?

Mis je nog een antwoord op een vraag van RP3, stuur dan een email of stel de vraag via het contactformulier. Als het gaat over de NKIR stuur dan een mail naar [email protected] of ga naar de NKIR website.