Shop

2.1 Hoe werkt die drag factor, bij RP3 de K-Factor?

Bij RP3 is er geen sprake van de "drag factor", deze heet K-Factor. Dat is een getal dat gebruikt wordt in de formule om de energie om te rekenen naar een waarde op het scherm. Deze is wetenschappelijk gevalideerd. Je kunt de luchttoevoer/weerstand bepalen aan de hand van de schuif. De luchtinlaat zorgt voor de afremming van het vliegwiel en dus vooral voor het gevoel en snelheid van de haal. De K-factor wordt dus vooral gebruikt om het roeigevoel te simuleren. 

De score op de RP3 is gebaseerd op de energie (joules) die in het vliegwiel gestopt wordt. Deze wordt heel nauwkeurig gemeten en is gevalideerd door de Universiteit van Ulm. Alle vliegwielen van RP3 machines zijn exact hetzelfde en dat maakt dat scores ook exact vergelijkbaar zijn. De gemeten energie wordt omgerekend naar vermogen (joules/sec) en is dus afhankelijk van haaltempo. Dit vermogen staat voor een split waarde (omrekening). De “RP3 Split” is de standaardwaarde en staat op 90kg en dubbel4. Met deze instelling wordt op de NKIR geracet en deze instelling is ook de gevraagde standaard bij profieltesten van de KNRB. 

Via de app kan de “K-factor” worden gebruikt als referentiewaarde, te selecteren als veld in de app. De schuif kunt u verplaatsen tussen 1 en 10, waarbij u zelf kunt uitproberen wat voor u het beste werkt. Op het moment dat u een hoger getal kiest, zal er meer weerstand zijn en kunt u minder gemakkelijk een hoger tempo bereiken.

Terug naar de NKIR Pagina