Shop

1.5 Is het roeien op een RP3 heel anders?

De roeibeweging op een RP3 is anders dan op een Concept2 en beter vergelijkbaar met een roeihaal in de boot. Dat is de reden dat de wereldtop en ook steeds meer roeiers de overstap maken naar RP3. Daarnaast is roeien met RP3 ook minder belastend voor rug en andere gewrichten. Daarmee is een andere belangrijke reden voor gebruik van RP3 het voorkomen van rugblessures.

Roeien op RP3 is - op het waterwerk na - vrijwel identiek als roeien in de boot. Veel roeiers zullen de eerste keer op RP3 het gewenste roeien en het vergelijkbare gevoel zoals in de boot, direct herkennen.

Het verlies van energie met roeien op RP3 is minimaal, omdat het heen en weer bewegen en omkeren van het lichaamsgewicht niet gedaan hoeft te worden. De roeimachine helpt hierbij omdat de kast met vliegwiel weggetrapt wordt. Dit heeft ook effect op het roeien en de roeibeweging. Deze bespaarde energie kan besteed worden aan het maken van efficiënte roeihalen de RP3. Dit is ook de reden dat de scores, bij goed technisch roeien, op RP3 meestal beter zijn dan op een statische roeimachine. In de voorbereiding voor de NKIR is daarom het nuttig om deze dynamische manier van roeien te trainen en te leren wat voor jou het meeste effect heeft voor de gewenste score.

Het energieverlies van het heen en weer bewegen op een statische Concept2 roeimachine zorgt ervoor dat het tempo meestal lager is dan in de boot of op een RP3 machine. Het (race) tempo op de RP3 is dus vaak iets hoger. Ook bij races in de boot op het water, is de trend dat het baantempo hoger is dan een aantal jaar geleden. Het is aan te raden om dit ook in de voorbereiding op de aankomende NKIR editie te trainen. Ook het tempo verloop is makkelijker, en hier ook vergelijkbaar met een race op het water. Na de start naar een baantempo en aan het einde naar een eindsprint is beter mogelijk uit te voeren met RP3. Het is aan te raden dit goed te oefenen en uit te zoeken hoe het voor jou als deelnemer goed werkt.

Met behulp van de data uit de app op de RP3 geladen in het RP3 Portal is het mogelijk om te analyseren waar de roeier het beste aandacht voor kan hebben bij het uitvoeren van het raceplan. Ook de voortgang in de voorbereiding kan met analyses en rapportages in beeld gebracht worden. Wat gebeurt er als je moe wordt, waar laat je het liggen? En dus: waar ligt de focus om de 2.000m race het beste op te bouwen? Waar kan je het beste op letten tijdens de race?

Maak een RP3 account aan en start met RP3 en ga naar de RP3 Portal voor de beste voorbereiding!

Terug naar de NKIR pagina